Memur ek iş yaparsa cezası ne olur?
Yan iş olarak çalışan bir memur, kuralları ihlal ettiği için disiplin cezasına çarptırılabilir. Bu ceza, memurun çalıştığı kurumun disiplin kuralları tarafından belirlenir. Ceza genellikle uyarı, kınama, terfinin askıya alınması gibi hafif cezalardan ağır disiplin yaptırımlarına kadar değişebilir.
CİMER’e şikayet edilen memura ne olur?
Danıştay’ın BİMER veya CİMER’e başvuran memurlara disiplin cezası verilemeyeceğine ilişkin kararı Bilgi edinme başvurularında herkese yönelik, memur olsun veya olmasın, bir başvuru süreci düzenlendiği için, üst göreve başvuran memura, görevini zayıflattığı gerekçesiyle ceza verilemez.
Devlet memurunu kime şikayet edebilirim?
5- Bakanlığımıza İhbar ve Şikâyetler; Bakanlığımızca yürütülen idarî eylem ve işlemler kapsamında görevlilerce suç, hukuka aykırı veya yolsuzluk yapıldığına ilişkin bildirimler, Bakanlığımızın merkez ve taşra birimlerine yazılı ihbar ve şikâyet yoluyla yapılabilir.
İftira uğrayan memur ne yapmalı?
Özetle, hem Türk Ceza Kanunu ve 4483 sayılı Kanun hem de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu anlamında bir kamu görevlisine veya kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, haksız itham ve iftira suçları şikâyete bağlı suç olmayıp re’sen kovuşturma yapılması zorunludur.
Memurum ek is ne yapabilirim?
657 sayılı Kanun’un 28. maddesine göre memurlar serbest meslek dahil ek iş yapamazlar. Ancak memurlar telif hakkı koruması altında yarattıkları fikri ürünlerden iş ortağı olabilir ve gelir elde edebilirler. Müzisyen olabilir.
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
CİMER’e şikayet edenin kimliği açıklanır mı?
CIMER’e şikayette bulunan kişilerin kimlik bilgilerinin açıklanıp açıklanmayacağı sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. CIMER’e başvuruda bulunulduğunda, başvuruyu yapan vatandaşların kimlik bilgileri gizli tutulur.
CİMER’e şikayet ettiğim kişi beni bulabilir mi?
Gizli kimlik bilgilerim üçüncü kişilerle paylaşılacak mı? Bilgi edinme ve CİMER’e yapılan talepler (kimlik ve iletişim bilgilerinin açık veya gizli olması fark etmeksizin) yetkisiz kişi veya makamlarla paylaşılmayacaktır.
CİMER şikâyet ettikten sonra ne olur?
CİMER şikayetinin sonucu nedir? CİMER’e iletilen şikayetler ilgili kamu kurumuna iletilir ve incelenir. Başvurunun sonucuyla ilgili bilgi başvuru sahibine iletilir. Şikayet başvuruları en geç 30 gün içinde tamamlanır.
Ticaret yapan memur nereye şikayet edilir?
Buna göre ihbar ve şikâyetlerin iletileceği makamlar genellikle Cumhuriyet savcılığı veya kolluk kuvvetleridir. Ayrıca ceza hukuku kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikâyetler valiliğe, kaymakamlığa, mahkemeye, büyükelçiliğe ve konsolosluğa iletilebilir.
Memura iftirada bulunan kişinin şikayeti doğru değilse ne yapılır?
Devlet Memurları Kanunu’nun 25. maddesi, memurları haksız suçlama ve iftiralardan korumayı amaçlamaktadır. Soruşturma veya kovuşturma sonucunda haksız suçlama ve iftiraların asılsız olduğu ortaya çıkarsa, ceza şikayetinde bulunulması gerekir.
Memur işçiye emir verebilir mi?
Aslında memurlar ve çalışanlar farklı statülere sahip olup farklı kanunlara tabidirler. Ombudsman Kurumu’nun memurlar için çalışan amirlerinin atanmasıyla ilgili incelediği dosyalarda, bu atamaların kanuna aykırı olduğu vurgulanarak idareye önerilerde bulunulmaktadır.
İftira nasıl ispat edilir?
Sahte iftira nasıl kanıtlanabilir? Masum bir şekilde iftiraya uğrayan mağdur bunu kanıtlarsa, fail cezalandırılır. Fiziksel delillere ek olarak, iftira suçunu kanıtlamak için tanık ifadeleri de gerekebilir. İftira suçunda delil olarak belgeler, kayıtlar, resimler ve benzeri belgeler sunulabilir.
Memur amirini cimere şikayet edebilir mi?
Memurlar, üstlerinin veya kurumlarının idari eylem ve işlemlerinden şikâyet hakkına sahiptirler.
Hakarete uğrayan memur ne yapmalı?
1- Memurların Talep ve Şikâyetleri Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre durumu bir üst amirine bildirmek zorundadır. Amir, kendi sorumluluk alanında ise konuyla kendisi ilgilenmelidir; aksi takdirde talebi yetkili amirine bildirmelidir.
Başka işte çalışan memura ne ceza verilir?
Memur başka meslekte çalışırsa ceza alır mı? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde, memurlara yasak olan ticari faaliyette bulunmak veya kazanç getiren başka bir işte çalışmak da terfi durdurma cezası verilebilecek durumlar kategorisine girmektedir.
Devlet memuru ticaret yaparsa cezası nedir?
Kamu görevlisi ticareti suçu nedir? (TCK 259) Madde 259 – (1) Görevinin sağladığı nüfuzdan yararlanarak başkasına mal veya hizmet satmaya teşebbüs eden kamu görevlisine altı aya kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
Devlet memuru ne kadar ceza alırsa memurluktan atılır?
Bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan memur, suçu kasten işlerse kamu hizmetiyle ilişkisi kesilir. Kişinin kamu hizmetine devam edebilmesi için suçu kasten değil, dikkatsizlik sonucu işlemiş olması gerekir. İhmal sonucu işlenen suçlarda bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan kişinin iş ilişkisi kesilmez.
Kamuda çalışan işçi ek iş yapabilir mi?
“Hukuk sistemimizde sanığın mesai saatleri dışında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler dikkate alındığında bir işçinin birden fazla işyerinde çalışmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.